Piwo z minibrowaru – jak produkować

kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Nawierzchnia na podjazd – kostka brukowa
29 sierpnia, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklep internetowy jaki system wybrać
30 sierpnia, 2020
Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najbardziej popularnych i cenionych z alkoholi. Jest kojarzone z miło spędzonymi chwilami, dobrym smakiem oraz stosunkowo przystępną dla nas ceną. Na dzisiejszym rynku spotykamy tysiące przeróżnych jego rodzai, co sprawia, że bardzo często ciężko jest się zdecydować, które będzie dla nas idealne. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, bezlik wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się w każdej branży. Aby więc odnaleźć najlepszą opcję należałoby dowedzieć się czegoś o piwie, jego sposobie warzenia, rodzajach, cenie, jakości oraz znaczeniu miejsca warzenia. Najpopularniejsze są bez wątpienia piwa koncernowe, co oznacza produkcje na szeroką skale; najczęściej są to napoje o niższej klasie oraz cenie, gdyż produkcja oraz transport są dużo tańsze niż w wypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym bardziej prestiżowym, finezyjniej produkowanym. Czym więc jest piwo kraftowe? Określenie to pochodzi od angielskiego wyrazu „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa wskazuje jest to rodzaj piwa robionego z pasją oraz dużą ilością poświęconego czasu. Producentami tego rodzaju piwa są wielbicieli rzemieślnictwa piwnego, dla których jakość i staranność przetworzenia jest kluczowa. Dlaczego? Ponieważ są to minibrowary, własne browary, rozpowszechniane na wąską skalę, są bardziej niepowtarzalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która samodzielnie zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że trudno jest zdefiniować piwo kraftowe gdyż nie ma szczegółowych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z bardziej kluczowych elementów odróżniania jest miejsce oraz sposób warzenia. Aby dane piwo mogło być zaliczone do piw kraftowych musi być ono warzone niezależnie, w warunkach domowych, co tyczy się z staraniem o jakość, a nie ilość. Producent piwa kraftowego powinien być znany z imienia i nazwiska, a nie być pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według oryginalnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie powinien on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów w ciągu roku. Prawdziwe piwo kraftowe kosztuje dużo więcej od piwa koncernowego, na półkach nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są bardzo często tworzone z rzadszych i droższych składników. Klienci są w stanie wydać nawet ok 20 złotych za małe w poszukiwaniu czegoś odmiennego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie należy jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego określenia kraftu wyłącznie, aby zachęcić do zakupu.

W jaki sposób warzyć takie piwo? Wielbiciele sztuki piwnej wiedzą, że jest do tego niezbędny specjalny sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz wiele czasu i cierpliwości. Sama czynność warzenia zajmuje stosunkowo długo, mniej więcej pół dnia, natomiast proces fermentowania, aż od 4 do 6 tygodni. Jest wiele etapów produkcji. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do odpowiedniej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji tj. oddzielenie resztek ziarna od przetworu. Dalej, warzenie, chłodzenie i dodawanie drożdży. Na końcu oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy zaczynamy dystrybuować większe ilości trunku, lub otworzyć swój minibrowar potrzebne będą maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się bardzo trudny i jest to fakt, jednak warto pamiętać, że wystarczy chęć i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to sama przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Otwarcie własnego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i dobrania odpowiedniej lokalizacji oraz załatwienia koncesji. Współcześnie sektor minibrowarów szybko się rozwija i prawdopodobnie w najbliższej przyszłości będziemy mogli obserwować jego dalszy rozkwit i piwną rewolucje. Produkowanie tego napoju na własną rękę cały czas jest opłacalna; Koszt wytworzenia pojedynczego piwa pozostaje w okolicach 2 złotych, w tym wypadku widzimy, że kosztuje ono mniej niż nabycie piwa w sklepie.

Piwo kraftowe, tak jak wszystkie inne ma wiele gatunków w zależności takich składowych jak kategoria, skład, zawartość alkoholu, rodzaj fermentacji, poziom goryczki, kolor. Wyróżnia się piwa górnej fermentacji, napój alkoholowy ma większą zawartość alkoholu i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest delikatniejsze. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w metodyce warzenia i składnikach. Mówi się również o piwach specjalnych, których nie da się zaliczyć do jednego typu, jako że cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dodawania różnych surowców. Na charakter trunku duży wpływa ma, wcześniej wspomniany słód, czyli główny składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz przebieg jego produkcji, a także sama piana, która jest wykładnikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z najlepszych na świecie, jednakże nadal mało popularne, ze względu na to, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niż w promowanie swojego towaru, często jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Konsumenci coraz częściej decydują się kupić mniej, ale dobrej jakości alkoholu za większą cenę, niż tracić pieniądze na tańsze piwa niskiej jakości.

Maszyny do piwa

 

Komentarze są wyłączone.